diabetes

Diabetis

Escolta:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

És una malaltia crònica caracteritzada per l’elevació dels nivells de glucosa (sucre) en sang. Pot ser causada per defectes en la producció d’insulina (una hormona produïda pel pàncrees per a controlar l’acció o la resistència de la glucèmia, o ambdues).

Hi ha dos grans tipus de diabetis:

Diabetis tipus 1: generalment es diagnostica en la infància, però a molts pacients se’ls diagnostica quan tenen més de 20 anys. En esta malaltia, el cos no produïx o produïx poca insulina i es necessiten injeccions diàries d’esta hormona. La causa exacta és la destrucció de les cèl•lules beta (productores de la insulina) per un procés autoimmune. Representa el 5-10% de tots els casos de diabetis.

Diabetis tipus 2: és, de bon tros, més comuna que el tipus 1 i correspon a la majoria de tots els casos de diabetis (90-95%). Generalment es presenta en l’edat adulta, encara que s’està diagnosticant cada vegada més en persones jóvens. Es caracteritza per la secreció inadequada d’insulina o disminució d’acció a nivell dels teixits. Moltes persones amb este tipus de diabetis ni tan sols saben que la tenen a pesar de ser una malaltia greu. Este tipus de diabetis està augmentant de forma alarmant a causa de la creixent prevalença d’obesitat i a la falta d’exercici. L’alimentació adequada i l’exercici físic poden ser eficaços en la seua prevenció.

Publicacions relacionades

Veure publicació Tot sobre Diabetis Tot sobre Diabetis
Veure publicació Dubtes diabetis Dubtes diabetis
Veure publicació Dia Mundial Diabetis Dia Mundial Diabetis
Veure publicació Diabètics i viatges. Consells Diabètics i viatges. Consells
Veure publicació Viure amb salut. Diabetis Viure amb salut. Diabetis
Veure publicació Informació per a diabètics Informació per a diabètics